Направо към съдържанието

Бианка Белова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бианка Белова
Bianca Bellová
Бианка Белова, 2019 г.
Бианка Белова, 2019 г.
Родена20 февруари 1970 г. (54 г.)
Професияписател, преводач
Националност Чехия
Активен период2009 -
Жанрдрама
Известни творби„Езерото“
Наградинаграда за литература на ЕС
СъпругАдриан Бел (? – )
Деца3
Бианка Белова в Общомедия

Бианка Белова (на чешки: Bianca Bellová) е чешка преводачка и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Бианка Белова е родена на 20 февруари 1970 г. в Прага, Чехословакия, в семейство на чехкиня и българин. Завършва Висшето училище по икономика в Прага. След дипломирането си работи известно време като мениджър в големи международни компании. После работи на свободна практика като преводачка от английски език и пише в няколко списания.

Първият ѝ ръкопис, романът „Зелено къри“, който е свързан с пътуване до Индия и със спомените за българската ѝ баба, остава непубликуван.

Дебютира през 2009 г. с книгата „Сантиментален роман“ (Sentimentální román), в която с проникновеност представя темата за ада на изгубената невинност в живота на хората, съзрявали в края на комунистическата епоха.

През 2011 г. е издадена новелата ѝ „Мъртвият мъж“ (Mrtvý muž). Книгата е оценена като произведение, отхвърлящо стереотипите за т.нар. женска литература“ с нейната бруталност. Следваща ѝ книга „Цял ден нищо не се случва“ (Celý den se nic nestane) е издадена през 2013 г.

През 2016 г. е издаден романът ѝ „Езерото“. Главният герой, момчето Нами, търси майка си в едно далечно място, напомнящо за пресъхващите и забравени брегове на Аралско море, сред изоставени сгради, където живеят малцина отчаяни нещастници и руски войници. Историята е за възмъжаването на едно момче, което трябва да стигне до дъното на своето отчаяние, за да изплува по-силно и осъзнато. Чрез разделянето на романа си за израстването на четирите глави: „Яйце“, „Личинка“, „Пашкул“ и „Имаго“, показва как унищожаването на природата също разрушава обществените и социални връзки. За романа писателката е удостоена с най-престижната чешка литературна награда „Магнезиа Литера“ в категорията „Книга на годината“. През 2017 г. романът получава наградата за литература на Европейския съюз.

В романа си „Мона“ от 2019 г. представя историята на медицинска сестра и тийнейджър, които се срещат в руините на живота си, на руините на стария свят, на руините на болница, за да избягат от остарелите правила на обществото.

Нейни разкази са публикувани в печата, а също и в антологиите „По Коледа гледам към небето“, „И цял живот ще бъдем щастливи…“, „Вероятно ще се разберем“, и др.

През есента на 2017 г. тя е гост на Международния литературен фестивал в Русе.

Омъжена е за музиканта и артиста, англичанина Адриан Т. Бел (фронтмен на инди-рок групата The Prostitutes), с когото има три деца.

Бианка Белова живее със семейството си в Прага.

  • Sentimentální román (2009)
  • Mrtvý muž (2011)
  • Celý den se nic nestane (2013)
  • Jezero (2016) – награда „Магнезиа Литера“ и награда за литература на Европейския съюз, Награда на Европейската банка за възстановяване и развитие, студентска награда Česká kniha
    Езерото, изд. „Изида“ (2018), прев. Васил Самоковлиев
  • Mona (2019)
    Мона, изд. „Изида“ (2021), прев. Деница Проданова
  • Ostrov (2022)
    Островът, изд. „Изида“ (2023), прев. Деница Проданова
  • Transfer (2023)

Участие в съвместни публикации

[редактиране | редактиране на кода]
  • O Vánocích se dívám do nebe (2012)
  • A celý život budem šťastný... (2012)
  • Miliónový časy. Povídky pro Adru (2014)
  • Možná si porozumíme (2015)
  • Dámská jízda (2016)